Welcome to Our Website

Yunanistan, Türkiye’yle kültürel iş birliğini geliştirmek istiyor

AA

Ankara-Atina hattında normalleşen ilişkiler, kendini alanında da gösteriyor.

Kültür Bakanı Lina Mendoni, ile kültürel iş birliğini değerlendirdi.

Mendoni, Türkiye ve Yunanistan arasında kültürel iş birliği alanı ve perspektifinin çok olduğunu söyleyerek, iş birliği inisiyatiflerinin iki ülkenin kültür bakanlıklarınca destekleneceğini belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile Atina’da dün bir araya gelen Mendoni, Türk ve Yunan sanatçıların birlikte sahneye koyduğu tiyatro oyunu “Romeo ve Juliet” ile ikili ilişkilerde kültür sanat alanındaki iş birliği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Mendoni, oyunun Yorgos Likiardopulos’un liderliğindeki “Likofos” Tiyatrosu, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Atina Megaro Musiki Kültür Merkezi iş birliğiyle yapıldığına işaret ederek, bu eseri sahneye koyanların dünyanın en sembolik tiyatro eserlerinden birini seçip her iki ülkeden katılımcılarla üç dilde sahneleme yoluna gittiklerini kaydetti.

“Birbirimizi daha iyi anlayabiliyoruz”

Yunan Bakan, sözlerine şöyle devam etti:

İki ülkenin sanatçılarının iş birliğiyle ve eserde yapılan adaptasyonlarla, ortaya konan sembolizm daha güçlü ve net hale geldi. Süregelen çekişmeler, düşmanlıklar birer çıkmazdır ve bizim ilerlememizi engeller.

Bu düşmanca tavırların sebebi çoğu kez eksik iletişimden kaynaklanan karşılıklı anlayış eksikliğidir. Buluştuğumuzda ve hatta iş birliği yaptığımızda birbirimizi daha iyi tanıyor, birbirimizi daha iyi anlayabiliyoruz.

“Tiyatro ve sanat, iletişim kurmanın yolu”

Tiyatro ve sanatın, insanlığın ortak referans noktasını oluşturduğunu vurgulayan Mendoni, bunun insanlar arasında iletişim kurmanın, birbirlerini anlamanın yapıcı bir yolu da olduğunu ifade etti.

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte sahneye koyduğu Romeo ve Juliet’i, İstanbul’da da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile izlemekten memnuniyet duyduğunu belirten Mendoni, şöyle dedi:

Ankara’daki Büyükelçimiz, oyunun başkent Ankara’da da izleyiciden büyük ilgi gördüğünü ve güzel eleştiriler aldığını aktardı.

“İş birlikleri için bir katalizör olmasını umuyoruz”

Bakan Mendoni oyuna ilişkin, “Bu inisiyatifin, kültür ve sanatın her alanında benzer ilham ve iş birlikleri için bir katalizör olmasını umuyoruz.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 Aralık 2023’teki Atina ziyaretinde Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan anlaşmaların, iki ülke arasındaki iş birliğinde temel oluşturduğunu vurgulayan Mendoni, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in 13 Mayıs’ta Ankara’ya yaptığı ziyarette Erdoğan ile buluşmasının da iki ülke arasındaki uzlaşı ortamını teyit ettiğini belirtti ve ekledi:

Kültür alanında iş birliğinden bahsedecek olursak, hem perspektifinin hem de (iş birliği) alanın çok olduğunu söyleyebilir.

Ülkelerimizden hukuk dışı yollarla çıkarılmış kültürel varlıkların ülkelerimize geri döndürülmesi, iklim krizinin kültürel miras üzerindeki etkileri, somut ve soyut kültürel mirasın tarihi ve evrensel boyutlarına saygı içerisinde çok boyutlu korunması ve tanıtılması, modern kültür sanat alanında alışveriş gibi konularda iş birliğinin zorunluluk arz ettiğini düşünüyorum.

“İki ülke arasında geniş bir iş birliği marjı var”

Türkiye ve Yunanistan’ın ortak zorluklarla mücadele ettiğini ve iki ülke arasında geniş bir iş birliği marjı bulunduğunu belirten Mendoni, şöyle dedi:

Öte yandan, devletler arası iş birliğinin ötesinde, kültür öncelikli olarak insanlar arasında bir paylaşımdır ve bu, her iki ülkenin sanatçıları için de geçerlidir. Zira, kültür evrensel bir dildir.

Romeo Juliet oyunu gibi her tür iş birliği inisiyatifi aktif destek ve dayanışmamıza sahip olacaktır.

Bakan Ersoy, dün Mendoni’nin daveti üzerine Atina’ya gelmiş, iki ülke sanatçılarının iş birliği ile sahnelenen Romeo ve Juliet oyununu birlikte izlemişti.

Romeo ile Juliet

William Shakespeare’in unutulmaz eseri “Romeo ve Juliet”in prömiyeri, 26 Nisan’da Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) gerçekleştirilmişti.

Lefteris Giovanidis’in rejisiyle sahneye konulan eser, Türkiye’den Devlet Tiyatroları ve Yunanistan’dan Atina Konser Salonu Megaron ve Yorgos Lykiardopoulos kültürel organizasyonu Lykofos ortak projesiyle sanatseverlerle buluşmuştu.

Yunanistan ve Türkiye’den sanat kurumları ile sanatçıları bir araya getiren proje, iki ulus arasında bir köprü kurmayı hedefliyor.

Proje, Shakespeare’in şiirsel yapıtını bugüne uyarlarken, diğer taraftan da Balkan şehrinde yaşayan iki aile üzerinden yeniden ele alıyor.

Farklı kültür ve dinlere mensup insanlar, suç, günlük hayatın bir parçası haline gelen şiddet ve çılgınlıkların arka planında Türk Romeo ile Yunan Juliet’in aşk hikayesi filizleniyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir